Aminokwasy BCAA: działanie, dawkowanie oraz różnice

Aminokwasy BCAA oraz EAA to nieodłączny oraz niewątpliwie jeden z najbardziej istotnych elementów suplementacji kulturystycznej. Bardzo często osoby ćwiczące nie do końca zdają sobie sprawę, jaki właściwie jest mechanizm działania takich substancji, jak aminokwasy BCAA oraz EAA, czym różnią się te dwa różne typu odżywek, jakie jest odpowiednie dawkowanie BCAA i EAA a także, czy odpowiednią ilość tych aminokwasów jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi razem z pożywieniem. Przyjrzyjmy się tej kwestii nieco dokładniej i postarajmy się udzielić odpowiedzi na te pytania.

Aminokwasy BCAA i EAA: czym są i jakie jest ich działanie?

Aminokwasy BCAA oraz EAA to substancje wchodzące w skład tak zwanych aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie są naturalnie wytwarzane przez nas organizm. Zarówno BCAA jak i EAA są niezbędne dla prawidłowej pracy przede wszystkim naszego układu mięśniowego. Aminokwasy egzogenne nie tylko biorą bowiem istotny udział w procesach antykatabolicznych oraz wspierają procesy anaboliczne, ale także stanowią niemal 30 procent całej masy naszych mięśni. Najważniejsze funkcje zarówno BCAA jak i EAA to:

  • 1. Działanie hamujące procesy kataboliczne(procesy rozpadu komórek mięśniowych)
  • 2. Pośrednie działanie anaboliczne(poprzez hamowanie procesów katabolicznych a także wspieranie procesów regeneracji tkanki mięśniowej)
  • 3. Działanie wspierające prawidłową czynność układu odpornościowego

Aminokwasy BCAA i EAA: czym się różnią?

EAA to pojęcie szersze, niż BCAA. Pod skrótem EAA kryje się nazwa Esential Amino Acids, która oznacza grupę ośmiu najważniejszych aminokwasów egzogennych. BCAA(Branched Chain Amino Acids) to z kolei aminokwasy o łańcucach rozgalęzionych, a mówiąc dokładniej trzy konkretne substancje wchodzące również w skład EAA.

Jakie są najważniejsze różnice pomiędzy BCAA a EAA? Aminokwasy EAA stanowią pełen aminogram, to znaczy wszystkie ważne substancje z grupy aminokwasów egzogennych, które biorą udział w procesach anabolicznych oraz antykatabolicznych. W przypadku BCAA mamy zaś do czynienia z większą koncentracją trzech określonych aminokwasów egzogennych, a mianowicie L-Leucyny, L-Waliny oraz L-Izoleucyny. Porównując działanie EAA oraz BCAA można powiedzieć, że aminokwasy z tej pierwszej grupy działają słabiej lecz w sposób bardziej kompleksowy, z kolei BCAA to znacznie większa koncentracja tych aminokwasów rozgałęzionych, które są uznawane za najważniejsze z perspektywy sportowej.

Aminokwasy BCAA i EAA w pożywieniu

Aminokwasy BCAA oraz EAA występują naturalnie w pożywieniu, w tym przede wszystkim w większości przetworów mlecznych(jogurty, maślanki, mleko, twaróg), w jajach, mięsie(zwłaszcza białym), niektórych rybach a także części roślin(soja, fasola, groch, soczewica). W przypadku osoby intensywnie trenującej dostarczenie organizmowi wystarczającej ilości aminokwasów egzogennych wyłącznie poprzez pożywienie jest jednak niezwykle trudne. Wystarczy powiedzieć, że aby dostarczyć organizmowi jedną standardową dawkę BCAA(10 gr) trzeba zjeść osiem jajek, i to gotowanych na miękko, ponieważ zbyt długie gotowanie sprawia, że BCAA ulegają wytracaniu. W przypadku więc osób nie dysponujących możliwością realizowania skomplikowanej i niezwykle wymagającej kulturystycznej diety, jedyną opcją jest suplementacja przy pomocy BCAA i/lub EAA.

Aminokwasy BCAA i EAA: dawkowanie

Standardowo zalicza się spożywać 10 do 15 gr BCAA lub EAA dziennie, podzielonych na dwie lub trzy dawki. W zależności od naszych potrzeb dawkowanie może być jednak większe. Zwiększenie dawki na przykład do 25 gr dziennie okaże się pożyteczną opcją dla osób naprawdę intensywnie trenujących lub też mających problemy z zachowaniem regularnego rytmu odżywiania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *