Imbir – dlaczego warto go stosować?

Imbir to zioło, które obecnie jest stosowane przede wszystkim jako przyprawa. W supermarketach bez trudu można spotkać nie tylko sproszkowany, ale także świeży imbir. Co oprócz ostrego smaku jest zaletą tej rośliny i w jaki sposób można stosować go na co dzień?

Czym jest imbir?

Imbir to roślina, którą można znaleźć w Azji. W supermarketach zazwyczaj można spotkać imbir pochodzący z Chin (gdzie jest on uprawiany niemal od początku), który według niektórych osób jest mniej cenny od imbiru pochodzącego z innych krajów, takich jak Indie czy Tajwan. Głównym zarzutem, jaki stawia się imbirowi z Chin jest możliwość zanieczyszczeń, ponieważ gleby w niektórych częściach Chin są mocno skażone. Warto jednak pamiętać, że imbir można z powodzeniem hodować w domu. Wystarczy tylko zasadzić kłącze imbiru w ziemi, by zaczęło ono kiełkować i rozwijać się. Imbir ma wiele cennych właściwości, najczęściej jednak stosuje się go jako ostrą przyprawę. W Polsce sproszkowany imbir dodaje się najczęściej do flaków. Tymczasem w krajach Azji stosuje się marynowany imbir, na przykład jako dodatek do sushi.

Kiedy i jak stosować imbir?

Imbir to zioło o wielorakich zastosowaniach. Tę roślinę można z powodzeniem stosować na co dzień, ale warto po nią sięgnąć szczególnie w takich przypadkach jak:

  • przeziębienie
  • uczucie zimna
  • stany zapalne
  • mdłości
  • choroba lokomocyjna
  • bóle menstruacyjne
  • problemy z koncentracją

W przypadku mdłości lub choroby lokomocyjnej zaleca się, aby ssać plasterek świeżego imbiru. W sytuacji, gdy dolegliwości są szczególnie intensywne, stosuje się także suszony sproszkowany imbir. Można zjeść łyżeczkę przyprawy na czczo lub zastosować jeden z naturalnych środków przeciwko chorobie lokomocyjnej, które zawierają w swoim składzie ekstrakt z imbiru.

W przypadku przeziębienia lub uczucia zimna najlepiej jest zdecydować się na imbirowy napar. Do tego celu również lepiej jest wykorzystać świeży imbir, jeśli jednak go nie ma, można posłużyć się sproszkowanym. Imbirowy napar ma ostry smak, jednak warto jest go pić w czasie przeziębienia, ponieważ działa on jednocześnie rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Herbatę imbirową warto pić także w przypadku bóli menstruacyjnych.

Imbir może działać korzystnie w przypadku problemów z koncentracją i pamięcią. Rozgrzewające działanie imbiru polega na poprawie przepływu krwi. Dotyczy to nie tylko kończyn, ale także ważnych narządów, takich jak mózg. Decydując się na wielogodzinną pracę lub naukę warto jest pić imbirową herbatę. Poprawi ona krążenie krwi w mózgu, dzięki czemu ten narząd będzie lepiej dotleniony. Ostry smak zapobiegnie także uczuciu znużenia.

Przeciwwskazaniem do spożywania imbiru są niektóre schorzenia krwi. Ze względu na ostry smak i możliwość podrażnienia żołądka niewskazany jest on również dla osób z chorobą wrzodową.

Imbir w czasie diety

Podobnie jak papryczka chili także imbir może być wykorzystywany jako wspomaganie procesu odchudzania. W przypadku imbiru należy stosować go jako dodatek do obowiązkowej szklanki gorącej wody na czczo rano. Szklanka wody na czczo w procesie odchudzania ma na celu poprawę detoksykację organizmu. W celu przyspieszenia oczyszczania ciała do szklanki z wodą dodaje się również cytrynę. Aby dodatkowo wspomóc odchudzanie do tego napoju dodać należy również kawałek imbiru. Działa on rozgrzewająco, co może pomóc w spalaniu tłuszczu, zwłaszcza jeśli zaczyna się dzień nie tylko od ciepłej wody, ale także od ćwiczeń fizycznych. Oprócz tego w ciągu dnia można również spożywać potrawy z dodatkiem imbiru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *