Kardamon to dobra przyprawa

Kardamon jest świetną przyprawą, która dodaje smaku potrawom i cieszy zmysł zapachu. Znany jest od lat, nawet Chińczycy w starożytności doceniali jego urok. Służył do leczenia bólu brzucha, zaparć, biegunek oraz problemów z układem pokarmowym. Europejczycy znają kardamon od XII wieku, czyli poznali tę przyprawę znacznie później od Azjatów,  ale od razu ją pokochali – smakowity kardamon kiedyś kosztował krocie, dzisiaj nie jest już takim luksusem. Dzisiaj w medycynie naturalnej korzysta się z olejku kardamonowego, który produkuje się z owoców kardamonu. Polacy pokochali kawę z imbirem, kardamonem i cukrem, z odrobiną mleka. To wspaniały napój, znakomicie rozgrzewający w zimie. Kardamon pobudza apetyt, dlatego warto serwować potrawy z tą przyprawom niejadkom. Olejki eteryczne rozkurczają żołądek oraz pobudzają działanie soków trawiennych. Dzięki kardamonowi niszczone są bakterie pylori, które powodują wrzody żołądka. 4-5 kropli olejku kardamonowego zmieszane z miodem lub mlekiem z miodem działają rozkurczowo. Kardamon łagodzi zapalenie oskrzeli, astmę i przeziębienia. Ciekawostką jest to, że jest to bylina z rodziny imbirowatych.

 Na otyłość oraz cukrzycę oraz… potencję

Osoby zmagające się z otyłością i cukrzycą także powinny jadać kardamon w dowolnej formie. Na pewno im pomoże i sprawi, że dolegliwości będą lżejsze lub całkiem miną. Kardamon pobudza wydzielanie soków trawiennych, dlatego warto go spożywać podczas odchudzania. Kardamon działa dobrze, skutecznie i sprawia, że niejedna osoba czuje się lepiej oraz lżej. Medycyna naturalna podkreśla, że kardamon działa na potencję, znacząco przedłużając erekcję. Ponadto kardamon znakomicie działa na odświeżenie oddechu, dzięki czemu można poczuć odświeżenie nawet w pracy zawodowej. Kardamon można kupić w formie ziarenek lub proszku. Sto gramów tego specyfiku kosztuje 8 złotych, co nie jest wysoką ceną.

Kardamon w kosmetyce

Kardamonu używa się do produkowania perfum, do aromaterapii i masaży relaksujących. Olejek kardamonowy nadaje się do produkcji balsamów oraz kremów wyszczuplających do ciała. Kofeina, kardamon i cynamon wygładzają ciało oraz świetnie je ujędrniają. Kilka kropelek olejku kardomonowego w kąpieli czyni skórę miękką, gładką oraz jędrną.

Do kuchni kardamon kup*

Do czego można dodawać kardamon? Na pewno podniesie smak takich specjałów, jak:

* pierniki,

* marcepany,

* sałatki owocowe,

* słodkie sosy i likiery;

* zupy.

Pomarańcze z kardamonem są smakowite, a szczypta kardamonu dodana do surówki z jabłka i marchewki doda aromatu potrawie. Potrawy mięsne, wołowina, wieprzowina oraz drób, z kardamonem smakują o wiele lepiej, warto tego spróbować. Szwedzi dodają kardamonu do pasztecików, a Hindusi dodają go do curry i ciastek. Zielony kardamon dodaje się do palonych ziaren kawy.

Nasi dziadkowie rzadko używali kardamonu, przyprawa była rzadkością. Jednak w naszej kuchni ma ona coraz większe znaczenie. Warto stosować wspaniały oraz aromatyczny kardamon, podnosząc smak potraw i dodając im wspaniałego smaku. Aby zachował właściwości musi być przechowywany w zamykanym pojemniku w szafce. Na słońcu traci swoje właściwości oraz aromat. Wspaniałym deserem jest tort czekoladowy z kardamonem i cynamonem. Sprawdza się także ciasto brownie z kardamonem. Dodanie kardamonu do herbaty to dobre rozwiązanie i znakomita sprawa dla niejednej osoby.

Podsumowując, kardamon dodaje życiu smaku, odchudza, rozgrzewa, koi żołądek. To pyszne ziele ma smak i aromat, jest wyjątkowe i najlepsze dla każdego fana wspaniałego smaku.

Więcej na stronie: https://pieknojestwtobie.com/kardamon-wlasciwosci-oraz-zastosowanie/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *