Korzyści płynące z nasion chia

Nasiona chia są skarbnicą dużej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów. Zawierają one bardzo duże ilości kwasów Omega-3 a także Omega-6, które są w tym przypadku w idealnych proporcjach. Dzięki nasionom chia, można uzupełnić witaminy i minerały, bez stosowania innych suplementów diety. Ważną informacją jest to, że ziarenka te, uznawane są jako jedne z najzdrowszych nasion. Należą one do tak zwanego ,,super foods”. Nasiona te, pochodzą z rośliny, która nazywa się szałwia hiszpańska. Wpływają one bardzo dobrze na zdrowie, poprawiają funkcje umysłu ale także i zmniejszają złogi w naczyniach krwionośnych.

Nasiona chia i ich właściwości

Wyżej wymienione nasiona chia zawierają także duże ilości błonnika a także witamin takich jak: C, A, E, B1, B3. Są one również bogatym źródłem: tiaminy, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, cynku, sodu a także niacyny i antyoksydantów. Co jest bardzo ciekawą i ważną informacją na temat tych nasion to fakt, że zawierają one więcej kwasów omega-3 niż hodowany łosoś atlantycki, który słynie z zawartości tego właśnie pierwiastka. Kolejnym ciekawym faktem jest, że nasiona te zawierają również więcej wapnia niż mleko. Osoby, które nie spożywają mleka, bądź są uczulone powinny stosować nasiona chia. Warto wiedzieć, że nasiona te także zawierają łatwo przyswajalny błonnik, który rozpuszcza się w wodzie. Zawarta ilość w nasionach pozwoli usprawnić układ pokarmowy. Są pomocne także w procesie odchudzania. Błonnik pomaga też w lepszym trawieniu. Warto wiedzieć, że nasiona te są również zalecane dla diabetyków, ponieważ dzięki nim spowalnia się proces wchłaniania cukrów do krwi. Ich regularne spożywanie pomaga w odpowiednim nawodnieniu organizmu. Wpływają na odpowiednią gospodarkę jonową w organizmie. Przy okazji są one bardzo smaczne i z powodzeniem można je dodawać do wielu potraw. Idealnie komponują się one z poranną owsianką. Można je również dodawać do soków, smoothie i przeróżnych koktajli. Zaleca się spożywanie tych nasion w zmielonej postaci. To w takiej formie uzyska się najwięcej wartości odżywczych. Z pomocą tych pysznych i zdrowych nasion można zrobić deser. Taki deser może się składać następująco z: kefiru, nasion chia oraz z dowolnych owoców. Wszystkie składniki warto ze sobą połączyć w blenderze lub mikserze, a następnie zaleca się przełożenie całej masy do specjalnej miseczki, którą można włożyć do domowego zamrażalnika. Po zamrożeniu powstanie pyszny deser-lód.

Nasiona chia w kosmetologii

Nasiona chia z racji swoich właściwości, dodawane są do przeróżnych kosmetyków. Znajdują one zastosowanie na przykład w kremach nawilżających. Natomiast samodzielnie można również zrobić z pomocą nasion, domowy peeling. Będzie on w 100% naturalny. Do wykonania potrzebne są ziarenka chia w ilości tylko jednej garści. Trzeba je następnie wymieszać z mniej więcej 1/6 szklanki wody. Następnie ziarenka wymieszane z wodą trzeba energicznie wcierać w skórę twarzy bądź całego ciała. Po dwóch minutach można zmyć maseczkę i wówczas warto nałożyć na skórę twarzy krem. Taka kuracja poprawi koloryt skóry i ją nawilży. W drodze podsumowania warto pamiętać, że:

  • nasiona chia są skarbnicą kwasów Omega 3,
  • mają dobrą konwersję do kwasów Omega 6,
  • są bogatym źródłem magnezu, potasu, cynku,
  • występują w nich następujące witaminy C, A, E, B1, B3,
  • dzięki nim można zrobić pyszny, odżywczy deser,
  • nasiona chia powinny się znaleźć w diecie wegetarian,
  • znajdują one zastosowanie w kremach nawilżających,
  • mogą być dodawane do szamponu,
  • dzięki nim można zrobić domową maseczkę bądź peeling.

Czytaj więcej: Poznaj fantastyczne przepisy na nasiona chia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *