Len – charakterystyka, właściwości, zastosowanie

Len jest jednym z nielicznych darów natury, który ma szereg właściwości i zastosowań. Sprawdza się on zarówno w leczeniu, jak i w utrzymywaniu zdrowia, a także urody w doskonałej kondycji. Jak zatem można go wykorzystać ?

Len – charakterystyka

W składzie lnu znajdziemy związki śluzowe, kwasy organiczne, duże ilości białka, sole mineralne, enzymy, jak również sterole. Znajdują się w nim także glicerydy kwasów nienasyconych, a ponadto witamina E i fitosterole.

Len – właściwości

Jeżeli wypijemy zawiesinę, która powstaje w wyniku zaparzenia nasion lnu, możemy znacznie poprawić stan swojego zdrowia. Niemniej jednak taka mikstura może być stosowana również zewnętrznie w formie kosmetyku na włosy, bądź też na skórę.

Siemię lniane do picia jest szeroko znane z dobroczynnego działania na różnego pochodzenia problemy gastryczne. Zaliczyć tu można zaparcia, czy choroby wrzodowe, gdyż błony śluzowe dwunastnicy, przełyku i żołądka są powlekane przez zawiesinę z siemienia lnianego, co z pewnością przynosi dużą ulgę w dolegliwościach związanych z układem pokarmowym. Jest to możliwe, gdyż zawiesina ta ochrania narządy przed działaniem kwasu solnego i przy tym znacznie zmniejsza odczyny zapalne. Sprawdzą się również podczas odchudzania, gdyż wypełnia żołądek żelem ( w konsystencji przypomina kisiel ), tym samym znacznie zmniejszając uczucie głodu.

Len do picia idealnie sprawdza się również w przypadku przewlekłego kaszlu. Zaleca się go zwłaszcza tym, który cierpią z powodu zapalenia oskrzeli. Jego używanie zalecane jest również w przypadku odmrożeń, oparzeń, czy też chorób skórnych.

Z nasion lnu wytwarzany jest również olej, który potrafi znacznie przyspieszać procesy odbudowy naskórka, a także regenerację błon śluzowych. Polecany jest tym, którzy walczą ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu i cukru we krwi.

Len – zastosowanie

W preparatach różnego rodzaju na ogół wykorzystywane jest połączenie lnu ( w różnorodnej postaci : mączki, oleju, czy też zawiesiny do picia ) z ziołami. Znacznie zwiększa to skuteczność, gdyż oprócz dobroczynnych właściwości lnu, zyskujemy również dodatkowe – chociażby na przykład połączenie wraz z rumiankiem sprawi, że produkt będzie posiadał również działanie rozkurczowe.

Len wykorzystywany jest również w kosmetyce. Jako, że posiada właściwości nawilżające skórę, sprawia iż nie traci ona zbyt szybko zapasów wody. Zawarta w ziarnach lnu witamina E potrafi także dobroczynnie wpływać na kondycję skóry, gdyż znacznie poprawia jej naturalną elastyczność.

Produkty wykonane z nasion lnu zaleca się stosować nie tylko na powierzchnię skóry ( w tym skórę głowy ), ale również na całą długość włosów. W tej roli idealnie sprawdzi się olej. Dzięki niemu możemy uzyskać efekt właściwego poziomu nawilżenia i wspaniały efekt miękkości. Len, jak również kosmetyki, które posiadają nawet niewielkie jego ilości w swoim składzie, znacznie poprawiają kondycję naszej cery, gdyż kontrolują wydzielanie się sebum i wytwarzają warstwę ochronną przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych.

Len do picia należy przygotować według następującego przepisu : łyżkę nasion lnu zalewa się 250 ml wrzątku i odczekuje około piętnastu minut. Po tym czasie można go odrazu spożywać. Dla uzyskania najlepszych efektów, najlepiej jest spożywać go przynajmniej dwa razy dziennie w porze porannej i wieczornej. Jeżeli jego dość specyficzny smak będzie nam przeszkadzał, można go dodać na przykład do jogurtu, co znacznie poprawi jego walory smakowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *