Najlepsze ciasta bez konieczności pieczenia!

Zbliżają się upalne dni, kiedy sama myśl o włączeniu piekarnika powoduje krople potu, pojawiające się na skroni. Twoi goście, którzy zapowiedzieli się na popołudniową kawę chętnie spróbowaliby jakiegoś pysznego, domowego wypieku, jednak to Ty powinnaś przetrwać katusze przebywania w jednym pomieszczeniu z włączonym piekarnikiem przy ponad trzydziestu stopniach na termometrze za oknem. Perspektywa nie jest zachwycająca, ale masz dwie możliwości, jak wybrnąć z sytuacji bez rozpłynięcia się we własnej kuchni:

  • skorzystać z oferty pobliskiej cukierni,
  • wykonać ciasto bez pieczenia.

Z pewnością goście zdecydowanie bardziej docenią Twój wkład w podwieczorek, nie ograniczający się do spaceru i przyniesienia wypieków. Sposobów na ciasta bez pieczenia jest wiele, od Ciebie i preferencji smakowych Twoich oraz gości zależy, na jaki deser się zdecydujesz. Pamiętaj, że ciasta bez pieczenia wymagają kilkugodzinnego odstania się w lodówce, przygotuj więc deser odpowiednio wcześniej, lub poprzedniego wieczoru (jeśli możesz sobie pozwolić na takie wyprzedzenie).

Pomysły na ciasta bez pieczenia, podziel je na kategorie:

  • Serniki – serniki na zimno, to możliwie najliczniejsza grupa wśród ciast bez pieczenia. Ogromna ilość dostępnych przepisów na serniki z wykorzystaniem żelatyny, możliwe do wykonania z czekoladowymi, karmelowymi dodatkami oraz na serniki z wykorzystaniem galaretek owocowych i owocowych dodatków, stwarzają możliwości zarówno dla amatorów czekolady, jak i owocowego smaku słodyczy. Serniki bez pieczenia podaje się z reguły na spodzie z rozdrobnionych ciastek degistive, z dodatkiem roztopionego masła, bądź bez dodatkowego spodu.
  • Ciasta bez pieczenia na herbatnikach lub biszkoptach. Wiele wariacji smakowych, dotyczących ciast z wykorzystaniem herbatników, stwarza nieograniczone wręcz możliwości wykonywania smakołyków.  Warstwy herbatników doskonale komponują się z masą budyniową, masą serową (wcześniej wspomniane serniki na zimno), masą kajmakową, galaretką, bitą śmietaną, owocami.
  • Tiramisu – włoski deser, zasługujący bez wątpienia na oddzielną kategorią wśród ciast i deserów na zimno. Tiramisu, wykonane z podłużnych biszkoptów, nasączonych mocną kawą, przeplatanych warstwami puszystej masy z przewagą serka mascarpone, o aromacie amaretto, oprószone delikatną warstwą kakao, to wersja klasyczna i z całą pewnością doceniana przez każdego przybyłego konesera słodkich deserów. Dla wielbicieli lekkich, owocowych smaków, powstała wersja truskawkowa Tiramisu, w której smak truskawek dominuje, zachowując tradycyjną formą włoskiego deseru.

Ciasta bez pieczenia, na co masz dziś ochotę?

Wśród niezliczonej bazy przepisów na ciasta bez pieczenia, warto znaleźć kilka swoich faworytów, które po wypróbowaniu dołączą do stałego repertuaru „wypieków”, które udają się za każdym razem. W zależności od tego, czy wolisz wykonać ciasto, w którym dominowały będą owoce, czy raczej bardzo słodkie, pachnące czekoladą i karmelem, polecę Ci kilka przepysznych i wypróbowanych ciast bez pieczenia.

  • Migdałowiec, złożony z warstwy krakersów, przełożony masa budyniową, kolejną warstwą krakersów, kajmakiem i bitą śmietaną, z warstwą prażonych migdałów na wierzchu jest bardzo eleganckim, pięknie prezentującym się i zachwycającym smakiem deserem. Pamiętaj, aby pilnować proporcji, dodaj nawet odrobinę mniej mleka do masy niż w przepisie i schładzaj ciasto przez noc.
  • Banoffe – słodycz, złożona z rozdrobnionych herbatników, bananów, bitej śmietany i karmelu… rozpływa się w ustach, idealna na długi, letni wieczór z książką. Uwaga na proporcje – zobacz przepis!
  • Sernik na zimno z owocami, na spodzie z rozdrobnionych herbatników zawsze się udaje, a wykonanie zajmuje niewiele czasu. Przygotuj wcześniej 2 smaki galaretki w zmniejszonej objętości wody, jedną tężejącą zmiksuj z serkiem, druga zostaw na wierzch. Pamiętaj, aby wlewać galaretkę na stężałą masę. Sekretem wspaniałego smaku są sezonowe, świeże owoce, do których można  dobrać odpowiednią galaretkę, pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *