Rumianek – właściwości, zastosowanie w kosmetyce

rumianek
Rumianek pospolity to roślina, która posiada najszerzej udokumentowane właściwości lecznicze. Wykazuje właściwości rozkurczające, przeciwzapalne i pomaga w zaburzeniach trawienia. Napary z rumianku stosuje się zewnętrznie, jak również wewnętrznie.

Rumianek lekarski jest rośliną, która osiąga wysokość maksymalnie 60 cm. Kwiatostan to koszyczek, który składa się z rurkowych kwiatów z białymi płatkami.

Rumianek – właściwości

Rumianek pospolity ma najszersze właściwości lecznicze. Od dawien dawna stosowany jest ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Napary zrobione z rumianku używa się do przemywania ran, które nie chcą się goić, gdyż ma on właściwości antyseptyczne.

Biorąc pod uwagę jego właściwości wiatropędne i rozkurczające, rumianek jest bardzo pomocny w dolegliwościach pochodzących z układu pokarmowego, takich jak : biegunki, zaparcia, bóle brzucha, czy wzdęcia.

Rumianek lekarski można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Używa się go na skórę w celu wspomagania leczenia owrzodzeń, pieluszkowego zapalenia skóry u niemowląt, hemoroidów, schorzeń reumatycznych i neurologicznych ( dna moczanowa, rwa kulszowa ), zapalenia spojówek i zapalenia sutka.

Spożywany wieczorem rumianek pomaga w leczeniu bezsenności, koszmarów nocnych, jak również braku apetytu, oraz choroby lokomocyjnej, gdy wypije się go na minimum pół godziny przed jazdą samochodem.

Działanie przeciwbakteryjne rumianku stanowi wynik obecnych w nim olejków eterycznych, które działają bakteriobójczo na bakterie Gram-dodatnie, a także grzyby Candidia albicans. Napary przyrządzone z koszyczków rumianku zawierają w składzie azulen, który wpływa bardzo korzystnie na trudno gojące się rany i uszkodzoną skórę.

Badania kliniczne wykazały także, że rumianek pospolity posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwwrzodowe. Stwierdzono również, że rumianek wykazuje działanie przeciwlękowe. Wspomaga ponadto leczenie abstynencji narkotykowej i alkoholowej.

Koszyczek rumianku to także składnik dużej ilości mieszanek ziołowych, takich jak chociażby preparaty przeciwgorączkowe, ziołowe leki na uspokojenie, do płukania gardła, czy wyciągów alkoholowych ( np. Azulan ), lub wodnych ( maść rumiankowa, dentoseptA, czy Azucalen ).

Rumianek – zastosowanie w kosmetyce

Biorąc pod uwagę fakt, że rumianek pospolity bardzo rzadko powoduje alergie i reakcje fotouczulające, nierzadko stosuje się go również jako składnik aktywny kosmetyków i dermokosmetyków. Znalazł również bardzo obszerne zastosowanie w produkowaniu płynów do kąpieli, past do zębów, maseczek pielęgnacyjnych, czy balsamów do ciała i kremów do twarzy.

Napar przygotowany z rumianku pospolitego stosowany jako płukanka do włosów, przywraca im naturalną barwę i zapobiega również ich wypadaniu. Przeciwdziała także łupieżowi, a także nadaje włosom połysk.

Szczególnie zaleca się go osobom z włosami, które łatwo się przetłuszczają.

Rumianek to bardzo pospolita roślina lecznicza, którą możemy znaleźć praktycznie na każdej łące. Bez problemu dostaniemy go również w formie suszonej w każdej aptece, czy w sklepie zielarskim. Stosować go można w przypadku różnorakich schorzeń, do których zaliczyć można choroby skóry i problemy właściwym trawieniem. Rumianek zalecany jest także dla osób, które pragną w naturalny sposób rozjaśnić swoje włosy bez ingerencji chemicznej. Wystarczy zaparzyć rumianek, a później bezpośrednio polać nim włosy. Można również dodawać go do do odżywki bez spłukiwania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *